Asuminen / ohjeita jätteiden lajitteluun

Jätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelulla vähennetään kaatopaikalle menevän jätteen määrää ja samalla saadaan käyttökelpoinen jäte hyötykäyttöön. Kun jätemäärä vähenee, laskevat myös kiinteistön jätehuoltokustannukset. Lajittelusta on siis taloudellista etua.

Jätteiden lajittelusta on ohjeet jätekatoksessa. Noudata niitä. Laita jätteesi aina astioihin ja pidä astioiden kannet suljettuina.

Biojäte

Biojätteitä ovat ruuantähteet: hedelmien, vihannesten, juuresten ja kananmunien kuoret; marjojen, hedelmien ja kalojen perkuujätteet; kahvinporot, teenlehdet ja niiden suodatinpaperit; käytetyt talouspaperit ja lautasliinat; kukkamulta, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja puutarhajätteet. Älä heitä tupakantumppeja ja imurin pölypussin sisältöä biojäteastiaan.

Biojätteet kerätään astiaan, jonka sisälle laitetaan paperikassi, -pussi, sanomalehteä tai biopussi.

Sekajäte

Sekajäte on sekalaista yhdyskuntajätettä.

Paperijäte

Paperinkeräyslaatikkoon kelpaa kaikki paperi, joka tulee asuntoon postiluukun kautta. Lehdet, mainokset ja kirjeet ovat hyvää keräyspaperia. Paperinkeräykseen eivät sovellu muovi, vahattu eikä likainen tai märkä paperi. Maito- ja mehutölkit voit laittaa pestynä keräyskartonkilaatikkoon.

Ongelmajäte

Ongelmajätteitä ovat kaikki ihmiselle ja ympäristölle vaaralliset jätteet. Näitä ovat loisteputket, lamput, akut, jäteöljy, liuottimet ja kemikaalit sekä paristot. Nämä tulee toimittaa ongelmajätteen keräyspisteeseen. Kotitalouksien ongelmajätteitä ottaa vastaan veloituksetta Imanteen jäteasema.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua kotitalouksilta vastaanottaa ilmaiseksi Imanteen jäteasema osoitteessa Kuhmontie 55 Nurmes.

Käyttökelpoinen tavara

Käyttökelpoisista tavaroista pääsee eroon viemällä ne kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Monissa kierrätyskeskuksissa toimii noutopalvelu. Huonekalujen jättäminen jätekatoksiin on kielletty.