Asuminen / huoneistoon muutto

Huoneistoon muutto

Vakuusmaksu

Huoneistoon muuttaessa ennen vuokrasopimuksen tekemistä on maksettava yhden kuukauden vuokraa vastaava vakuusmaksu. Maksettu vakuusmaksu on esivuokrasopimus, jonka jälkeen sopimuksen irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja voi periä vakuusmaksusta asukasta erikseen kuulematta esimerkiksi asukkaan huoneistolle aiheuttamien vaurioiden tai mahdollisen siivouksen aiheuttamat kulut. Vakuusmaksua ei palauteta mikäli vuokralaiselta on jäänyt vuokrarästejä.

Vuokrasopimus

Asukkaaksi valitun kanssa tehdään kirjallinen vuokrasopimus. Vuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Alaikäisen vuokralaisen vuokrasopimuksen allekirjoittaa huoltaja.

Kun asukkaaksi valittu allekirjoittaa vuokrasopimuksen hän samalla sitoutuu noudattamaan lakia asuinhuoneen vuokrauksesta, vuokrasopimuksen ehtoja ja yhtiön muita asumiseen liittyviä ohjeita. Ne on siis hyvä lukea huolellisesti läpi.

Sähkösopimus

Huoneistoon muutettaessa on asukkaan itse otettava yhteyttä sähköyhtiöön sähköntoimitussopimuksen tekemiseksi.  Sähkösopimuksen Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n kanssa voi tehdä joko puhelimitse puh. 0800 980 93 tai nettisoitteessa www.pks.fi.   

Poikkeuksena Paljakankatu 1, Hannikaisenkatu 9-11 ja Porokylänkatu 36,  joissa on huoneisto-kohtaiset sähkön alamittarit. Näissä kohteissa  huoltomiehet lukevat mittarit joka toinen kuukausi sekä alku- ja lopputarkastusten yhteydessä.

Asumistuki

Toimistoltamme saat talonkirjaotteen mikäli haet asumistukea. Lisätietoja asumistuesta saa osoitteesta www.kela.fi tai kelan paikallistoimistoista.

Avaimet

Kun vakuusmaksu on maksettu ja vuokrasopimus allekirjoitettu, asukas saa avaimet, jotka ovat henkilökohtaiset. Avaimet käyvät ulko-oveen, huoneiston oveen ja yleisiin tiloihin. Asukkaan tulee huolehtia avaimista hyvin. Jos asukas kadottaa avaimen, joutuu hän maksamaan lukon sarjoittamisesta aiheutuvat kustannukset. Kadonneista avaimista on ilmoitettava välittömästi toimistolle.

Muuttopäivä

Yleensä vuokrasuhde alkaa kuukauden ensimmäisenä päivänä, jolloin asuntoon voi aikaisintaan muuttaa. Jos vuokrasuhteen alkamispäivä on lauantai, sunnuntai tai pyhäpäivä, muuttopäivä on seuraava arkipäivä. Asunnon avaimet luovutetaan asukkaalle toimistoltamme toimiston aukiolo-aikoina.

Huoneiston kuntotarkastus

Huoneistoon muuttajat täyttävät huoltomiesten kanssa huoneiston kuntotarkastuslomakkeen.  Lomakkeeseen tulee merkitä  huomautukset jos huoneiston kunnossa on jotain normaalista kulumisesta poikkeavaa. Vaikka huoneisto onkin edellisen asukkaan poismuuton yhteydessä tarkastettu, näin varmistetaan, ettei vuokralainen joudu vastaamaan edellisen asukkaan aiheuttamista vahingoista. Kuntotarkastus helpottaa asunnon kunnon seuraamista ja samalla turvaa asukkaan tulevaa poismuuttoa. Poismuuton yhteydessä tulee teettää poismuuttotarkastus. Sen jälkeen vertaamme tulo- ja poismuuttotarkastuslomakkeita. Mahdolliset vahingot, jotka eivät ole luonnollista kulumista, laskutamme asukkaalta tai pidätämme vakuusmaksusta.

Muuttoilmoitus

Muista tehdä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen Väestörekisteriin ja postiin voit tehdä nyt samalla lomakkeella. Ilmoituksen voit tehdä myös puhelimitse puh. 0203 456 456 tai netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

Väestörekisteri-ilmoitus on aina pakollinen, mutta maksuton. Muista tehdä se viikon kuluessa muutostasi. Posti kääntyy maksutta osoitteeseesi kuukauden ajan, jatkosta voit tehdä erillisen sopimuksen.

Muuta

Kotivakuutus on tärkeä muistaa tehdä heti muuton yhteydessä. Taloyhtiön ja vuokranantajan ottama vakuutus ei korvaa vuokralaisen omaisuudelle sattuvia vahinkoja.

Kodinvakuutuksella vuokralainen vakuuttaa:

  • omat tavarat kuten esimerkiksi tietokoneen ja polkupyörän
  • huoneiston kiinteät sisustukset
  • vakuutukseen sisältyy myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Asukkaan on itse hankittava muuttaessaan huoneistoon:

  • verhonipsut
  • suihkuverho
  • antennijohto.